Ογκολόγος, αλλά πρόσφατα και ογκολογικός ασθενής ο ίδιος, ο D. B. Flora, δηλώνει ένας αθεράπευτα αισιόδοξος άνθρωπος και μας μεταφέρει το δικό του, πραγματικά ξεχωριστό, μήνυμα για το πώς πρέπει να διαχειριστούμε το στρες, το φόβο, την αβεβαιότητα και το χάος που η πανδημία έχει προκαλέσει στις ζωές μας.

Η συνταγή του είναι απλή: ρωτήστε τους ασθενείς με καρκίνο!

Η διάγνωση μιας κακοήθειας έχει πολλές ομοιότητες με την πανδημία, κατά το συγγραφέα: προκύπτει εντελώς ξαφνικά, εισβάλλει σε μία φυσιολογική ζωή και την αναστατώνει, εισάγει την αβεβαιότητα και εξαναγκάζει τους ασθενείς να προσαρμοστούν σε μία καινούργια πραγματικότητα, να επιβιώσουν και να χαλιναγωγήσουν το εσωτερικό χάος που η έλευση της νόσου συνεπάγεται.

Για το λόγο αυτό, οι εμπειρίες των ασθενών με καρκίνο θεωρεί ότι μπορεί να προσφέρουν πολύτιμα μαθήματα προσαρμογής και επιβίωσης στην πανδημία.

Η αναγκαστική προσαρμογή των καρκινοπαθών στο πρόβλημα υγείας τους περιλαμβάνει κουράγιο κι ελπίδα. Αυτή την ελπίδα, που τους κάνει να αγωνίζονται για τη ζωή τους σε καθημερινή βάση,  δεν πρέπει με καμία δύναμη να την παραβλέψουμε ή να τη χάσουμε, υποστηρίζει ο συγγραφέας, ειδικά για όλους όσους παλεύουν ενάντια στον ιό, στον τομέα της υγείας. "Κρατήστε την ελπίδα ζωντανή, πάση θυσία", λέει, έτσι όπως το κάνουν κάθε μέρα οι ασθενείς με κακοήθεια.

Αλλά η ελπίδα μόνο δεν αρκεί. Χρησιμοποιώντας παράδειγμα μέσα από την ιατρική του εμπειρία, μέσα από τα λόγια μιας νεαρής μητέρας με καρκίνο, που φρόντιζε ταυτόχρονα και τον καρκινοπαθή σύζυγό της, προτείνει: "όταν ο αέρας δε φουσκώνει τα πανιά μας, εμείς κάνουμε κουπί". Με άλλα λόγια, συστήνει προσαρμογή στις συνθήκες, μέχρι η κατάσταση να αλλάξει, και συμμόρφωση στις οδηγίες, όπως και οι ασθενής του. 

Ο τρόπος που οι καρκινοπαθείς διαχειρίζονται το στρες της αβεβαιότητας, εστιάζοντας στο τι μπορούν να ελέγξουν οι ίδιοι, είναι το τρίτο στοιχείο-μάθημα από αυτούς. Μην προσπαθείτε να ελέγξετε τα πάντα γύρω, είναι αδύνατο, και αποτελεί την κύρια πηγή άγχους στη ζωή, λέει ο συγγραφέας. Αντίθετα, εστιάστε στο να ελέγξετε τον εαυτό σας, όσο περισσότερο μπορείτε .

Τέλος, οι ασθενείς με κακοήθεια, μας διδάσκουν τη σημασία που έχει η κοινότητα και η δύναμη που πηγάζει από την ομάδα, είτε πρόκειται για συλλογικούς αγώνες δρόμου είτε για ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης. Η ομάδα είναι ισχυρότερη από το άθροισμα των μονάδων που την αποτελούν και όπως αυτό λειτουργεί στους καρκινοπαθείς, έτσι μπορεί να λειτουργήσει και για εμάς στην παρούσα συγκυρία, θεωρεί ο συγγραφέας. Αντί να μας απομακρύνει, η φυσική απόσταση θα μας φέρει ακόμα πιο κοντά, γεννώντας κοινωνική αλληλεγγύη.

Αυτή είναι  η ιατρική συνταγή για την πανδημία: ελπίδα, προσαρμοστικότητα, μείωση της προσπάθειας ελέγχου και κοινότητα. Και όπως καταλήγει ο συγγραφέας, αν το φάρμακο δεν έχει αποτέλεσμα, απλώς διπλασιάστε τη δόση!

https://www.kevinmd.com/blog/2020/04/an-oncologists-prescription-for-managing-fear-and-chaos-in-the-covid-19-pandemic.html?fbclid=IwAR1m9pl74Ts-1ZdaKeAHhPyISaAUPGb6cbtZorAv4YHXuNfCL04FyxD_wBU